Inspiratie, tips & tricks

Home » Blog » Ayurveda

Ayurveda

<< Culture is the widening of the mind and the spirit >>

Een gezonde geest en een gezond lichaam staan centraal in alles wat we doen bij Sol’Esta.

Tijdens haar reis door Indië, kwam de oprichtster van Sol’Esta in contact met de Ayurvedische filosofie. Ze maakte kennis met alle aspecten ervan en zag hoe dit perfect aansluit bij het Sol’Esta concept.

Maar wat is Ayurveda nu juist? En hoe kan het je dagelijkse leven beïnvloeden?

Wanneer je Ayurveda vertaalt uit het Sanskriet, betekent het kennis (veda) van het leven (ayur). Het wordt over het algemeen gezien als een manier waarop je in het leven staat. Wie leeft volgens de Ayurvedische opvatting, ziet het lichaam en de geest nooit los van elkaar. Ze worden ook steeds beïnvloed door de omgeving. Enkel wanneer deze 2 delen in balans zijn kan een persoon optimaal functioneren. Zijn ze uit balans, kunnen allerlei kwalen optreden.

AYURVEDISCHE MASSAGES

In Indië worden Ayurvedische massages al duizenden jaren door dokters gebruikt voor hun therapeutische effecten. Vandaag de dag komen elementen uit de Ayurveda terug in de moderne beauty en wellness wereld. Het doel van een Ayurvedische massage is het bereiken van welzijn, veiligheid en harmonie tussen lichaam en geest met behulp van energieën. De optimale energiebalans, Prakriti genoemd, bestaat enkel bij de geboorte. Volgens de Ayurvedische filosofie kan niemand zich gedurende zijn volledige leven in een staat van volkomen geluk bevinden. Vanaf de geboorte zijn er storingen in onze energiebalans, Vikriti genoemd, die dit verhinderen. Vikriti’s zijn in het algemeen onevenwichten door niet in harmonie te leven met de natuur. Je kan Vikriti niet laten verdwijnen, maar je kan er wel voor zorgen dat de storingen niet verergeren, en dat ze zich niet kunnen uiten in lichamelijke klachten.

GEUREN EN TEXTUREN OP MAAT

Oliën zijn onmisbaar in de Ayurvedische therapie. Elke persoon is anders en de keuze van de olie is hier ook helemaal afhankelijk van. De selectie is gebaseerde op de persoonlijke voorkeuren van elke persoon, bijvoorbeeld welke aroma’s of texturen de persoon aangenaam vindt.

Doordat we binnen het Sol’Esta gamma de keuze hebben uit 8 verschillende oliën, kunnen we de massage volledig afstemmen op de persoon in kwestie.

ENERGIE IS ALLES

Binnen de Ayurveda zijn tradities belangrijk en wordt er gebruik gemaakt van kennis die van generatie op generatie wordt doorgegeven. De persoon die gemasseerd wordt zal merken dat hij omringd wordt door de aanwezigheid en de energie van de persoon die de massage uitvoert. Tijdens een Ayurvedische massage wordt er alles aan gedaan om de lichaamsenergie intact te houden. Zo wordt er rond de klant bewogen via de voeten en wordt er nooit over het hoofd gestapt, om te vermijden dat verstorende energiegolven gevormd worden. De positie van de persoon die gemasseerd wordt is afhankelijk van de behoefte aan energietoevoer. Zo wordt bij vermoeidheid het hoofd naar het zuiden geplaatst, zodat noordelijke energie via de neusgaten kan binnenkomen. Bij stress wordt dit echter vermeden en wordt het hoofd naar het noorden geplaatst.

VATA, PITTA OF KAPHA?

Ayurveda werkt rond de 3 dosha’s, dit zijn basisenergieën die constant onderhevig zijn aan veranderingen. Daarnaast werkt Ayurveda en ook rond de vijf elementen: Ether (de ruimte), Lucht, Water, Vuur en Aarde.

VATA

De eerste dosha is de vata, hij staat bekend als het bewegingsprincipe. Bij deze dosha horen de elementen Ether (de ruimte) en Lucht. De vata is verantwoordelijk voor alle bewegingsprocessen in het lichaam waaronder ook de ademhaling. Kenmerkend voor een vata-type is een slanke lichaamsbouw en een nerveuze persoonlijkheid, iemand die moeite heeft met stilzitten. De aangewezen massagesoort voor het vata-type is de Sattvik massage. Deze massage focust op de energie en is zacht, warm, kalmerend en voedend. De sattvik kan gezien worden als een relaxatietherapie.

PITTA

De pitta is de dosha die bekend staat als het stofwisselingsprincipe. Bij deze dosha horen de elementen Water en Vuur. De pitta regelt de spijsvertering en de lichaamstemperatuur. Het pitta-type reageert emotioneel op veranderingen in de omgeving, dit kunnen zowel positieve als negatieve emoties zijn. Voor dit type is de Rajasik massage aangewezen. Deze massage is gematigd, stimulerend en diepgaand. Ze focust op trillende bewegingen en is steviger dan de Sattva.

KAPHA

Als laatste heb je het kapha-type, ook wel het structuurtype genoemd. De belangrijkste elementen hierbij zijn Water en Aarde. De kapha staat onder andere voor stevigheid en langzaamheid. Voor dit type is een krachtige en diepgaande massage aangewezen, de Tamasik massage. Het doel van deze massage is het vernietigen van ophopingen en blokkades. Vooraleer je een Tamasik massage ondergaat zullen er eerst Sattvik en Rajasik bewegingen gemaakt worden om het lichaam te laten wennen aan de kracht van de massage.

INDIA BHYANGA

Deze verschillende soorten massage zijn bij Sol’Esta terug te vinden in de India Bhyanga massage en in het Impérial De Chine Ritueel. De India Bhyanga massage volgt de Ayurvedische filosofie, maar is niet therapeutisch. Ze is gecreëerd met oog op ontspanning, om kennis te maken met een nieuwe cultuur en om het gevoel van welzijn tussen lichaam en geest te verkrijgen. Deze massage is perfect om stress en vermoeidheid te bestrijden doordat er gebruik gemaakt wordt van lichte verwarmende bewegingen. De massage wordt volledige aangepast aan de morfologie, samenstelling en Vikritis van de persoon. Ze wordt steeds uitgevoerd met respect voor traditie en blijft binnen de grenzen van de deskundigheid van de uitvoerder.

Heb jij ook zin om kennis te maken met de Ayurvedische filosofie? Zin om je onder te dompelen in een nieuwe cultuur? Zin om compleet te ontspannen? Klik dan en maak een afspraak in een van onze instituten.

Deel dit bericht